Op zoek naar paaseieren

Pasen. Wie genoot er als kind niet van? Nee, ik heb het niet over de viering dat Jezus is opgestaan uit de dood. Ik heb het hier over de speurtocht naar chocolade eieren en paashazen. Puur, melk en wit. Of gevuld met heerlijke praline. Mijn moeder verstopte ze altijd in de tuin en hield met een lijstje bij of ik ze allemaal had gevonden. Wat genoot ik hier ieder jaar toch weer van. Als het aan mij had gelegen dat ging ik komend weekend weer op zoek. Mijn moeder denkt daar anders over. 

Easter eggs

Naast de Engelse term voor paasei staat volgens Wikipedia “easter egg” voor een verborgen grap, boodschap of verwijzing in een computerspel, -programma, film, website, cd, plaatje of boek. Net als paaseieren zijn deze verstopt en moet ernaar gezocht worden. Alleen voor de echte speurneuzen onder ons dus. 

De allereerste

Tegenwoordig heeft vrijwel iedere game meerdere easter eggs om te ontdekken met als doel het speelplezier te vergroten of verlengen. De geheime boodschap in de videogame Adventure van Atari uit 1978 werd echter niet voor de lol in het spel verwerkt. De gamedeveloper Warren Robinett plaatste stiekem zijn naam onder een verborgen pixel. Dit wegens groot ongenoegen omdat in die tijden developers en programmeurs zelden credits en royalites voor hun werk kregen. Op deze manier verzekerde hij er toch voor dat zijn aandeel in de game voorgoed vastgelegd werd. Pas enkele maanden na zijn vertrek bij het bedrijf werd de geheime kamer door gamers gevonden. Dit inspireerden vele game ontwikkelaars om ook geheimen in hun spellen te verwerken. Robinett legde dus onbewust de allereerste easter egg ooit.

Op het witte doek

Ook Hollywood en de gehele filmindustrie zitten vol met easter eggs voor de oplettende kijker. Leuke verwijzingen en knipogen naar andere films of personen. Zo is er in iedere Marvel film een cameo van Stan Lee, bedenker van de karakters bij Marvel Comics, te zien. Quentin Tarantino heeft er een handje vol van om te verwijzen naar Western en Kung Fu films die hem inspireerde. Ook zijn eigen films verwijzen naar elkaar. Zo is Vincent Vega uit Pulp Fiction de broer van Vic Vega, aka Mr Blonde, uit Reservoir Dogs. In de Indiana Jones en Star Wars reeksen zitten ook tientallen goed verborgen verwijzingen. Zo zijn C3PO en R2-D2 als hiëroglief op een gouden kunstvoorwerp in Raiders of the Lost Arc te zien. Steven Spielberg bedacht zelfs een hele film, Ready Player One, rondom het vinden van easter eggs.  

Zoeken in Google

Benieuwd naar meer easter eggs van bijvoorbeeld The Beatles, James Bond of Disney? Zoek ze dan eens op in Google. Bekijk dan direct de vele easter eggs die het bedrijf zelf in haar zoekmachine heeft verwerkt. Zoek namelijk eens op onderstaande woorden:

Wij wensen iedereen een vrolijk Pasen en veel succes met de zoektocht!