Internationale dag van het internet

Vandaag op 29 oktober vieren wij de oorsprong van de belangrijkste uitvinding van de mens ooit. 

Nee, Bier- en Bitterballen Dag ligt al weer even achter ons. En ik heb het ook niet over de drukpers of ducktape (thank God for ducktape!). Ik heb het over iets anders.

Je kijkt er op dit moment naar. En met jou, staren er miljoenen mensen dagelijks door hun Windows naar een wereld die ons allen met elkaar verbindt. Juist ja, het internet. Zonder twijfel de meest ingrijpende ontwikkeling voor de mensheid ooit. Tenzij die langverwachte tijdmachine werkelijkheid wordt uiteraard, dan gaan er echt gekke dingen gebeuren. Enfin tot die tijd, het internet dus. De oorsprong ervan begon exact 50 jaar geleden. 

Het begin van een nieuw tijdperk

1969. Het jaar waarin Nixon tot president werd verkozen,  Jimi Hendrix het legendarische Woodstock festival voor 500.000 hippies afsloot en Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette. Al zijn er duizenden internetfilmpjes die iets anders beweren, maar dat is een heel ander verhaal.

Het was tevens het jaar waarin de basis voor het internet zijn oorsprong vond. Op 29 oktober 1969 werd namelijk de allereerste externe verbinding tussen twee computers tot stand gebracht. De poging om het woord “login” van de een naar de andere computer te versturen mislukte echter. Alleen de letters “L” en “O” kwamen succesvol door toen de verbinding crashte. Hoewel de poging mislukte waren deze twee letters wel de eerste boodschap die over het allereerste “long distance computer network” werd verstuurd. Het internet zoals we dat nu kennen, ook wel World Wide Web, was echter pas in 1989 mogelijk. En tussen 1996 en 2008 explodeerde het aantal websites van 100.000 naar 162 miljoen. De rest is geschiedenis.  

Een leven zonder internet

Hoe moeilijk het in 1969 was om slechts twee letters te versturen, zo makkelijk en vanzelfsprekend gebruiken we het internet vandaag de dag. Een leven zonder kunnen we ons dan ook echt niet meer voorstellen. Toch doe ik een kleine poging.

Zonder het internet…

  • bleef er van OnlinQ slechts een Q over
  • schreven onze programmeurs geen websitecodes maar kruiswoordpuzzels of sudoko’s
  • was ik marketeer
  • stuurden we allemaal nog Kerstkaarten
  • waren verjaardag felicitaties nog echt attent
  • had ik geen 465 “vrienden en connecties”
  • bleef de Flat-Earth theorie beperkt tot die ene “dorpsgek”
  • verdiende een FIFA-pro niet meer dan een Eredivisie-speler 
  • en moest je nog echt de kroeg in om een date te versieren

Nee, zonder grappen, het internet heeft ons veel moois gebracht. Je wordt raketgeleerde vanachter je computer. De wereld is vele malen kleiner geworden. Opa’s en Oma’s zien hun kleinkinderen live aan de andere kant van de oceaan opgroeien, mensen worden zich meer en sneller bewust van wereldnieuws en de impact van een enkel persoon is groter dan ooit. Uiteraard brengt dit alles naast de vele voordelen ook genoeg nadelen aan vast, maar is dat niet met alles zo? Hoe je het ook wendt of keert, een ding is zeker. Ons leven is drastisch veranderd sinds de komst van het internet.

Lang leve het internet, mits de verbinding lekker loopt ;).

Zo niet. Je weet ons te vinden. Dan kijken wij graag samen naar de mogelijkheden voor een optimaal bedrijfsnetwerk.