Installeer en gebruik Nextcloud voor Windows 10

In deze handleiding wordt beschreven hoe u Nextcloud kunt installeren, configureren en gebruiken. Deze instructie is geschreven voor een Windows computer.

Nextcloud kan worden gebruikt voor het synchroniseren tussen bestand op uw Windows PC en de 1A-server.

Nextcloud is alleen beschikbaar voor klanten met een 1A-server.

Mocht u gebruik van Nextcloud willen maken, ontvangen wij graag op voorhand een bevestiging hiervan zodat wij de rechten op uw server kunnen activeren.

Benodigdheden

• Windows-pc
  • Internetverbinding
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Server adres, bijvoorbeeld: server.domeinnaam.nl of bedrijfsnaam.nl.alt001.com  (op te vragen bij Onlinq)

Stappen

1

Download het Nextcloud

Navigeer door middel van uw browser naar https://nextcloud.com/install

Selecteer vervolgens de optie 'Download for Desktop'

Handleiding stap 1
2

Selecteren van besturingsysteem

Bij deze stap krijgt u de vraag welk besturingssysteem gebruikt wordt. Selecteer hier: Windows 7, 8.x and 10.

3

Download openen

Nadat de download klaar is, open het bestand en de installatie wordt gestart.

4

Installatie Nextcloud (1)

U krijgt de melding 'Welkom bij de Nextcloud-installatiewizard'

Selecteer 'Volgende' om door te gaan.

Handleiding stap 4
5

Installatie Nextcloud (2)

Neem de volgende instellingen over vanuit de screenshot.

Klik op 'Volgende' om door te gaan.

Handleiding stap 5
6

Installatie Nextcloud (3)

Geef de installatiemap op. Dit is standaard C:Program Files (x86)Nextcloud.

Klik op 'Installeren'

Handleiding stap 6
7

Installatie Nextcloud (4)

De installatie is voltooid.

Klik op 'Volgende' om door te gaan.

Handleiding stap 7
8

Installatie Nextcloud (5)

Klik op 'Voltooien' om Nextcloud te starten.

Handleiding stap 8
9

Configuratie (1)

Klik op 'Aanmelden'

Handleiding stap 9
10

Configuratie (2)

Geef het serveradres op. Dit is bv. https://server.domeinnaam.nl/nextcloud

Deze informatie kunt u opvragen bij Onlinq.

Klik vervolgens op 'Next'

Handleiding stap 10
11

Configuratie (3)

Selecteer 'Verleen toegang'

12

Configuratie (4)

Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op 'Inloggen'

Deze gegevens kunt u opvragen bij Onlinq.

13

Configuratie (5)

In het volgende scherm krijgt u de optie om alles of bepaalde mappen te synchroniseren.

In deze instructie kiezen wij om alles te synchroniseren.

Kies vervolgens voor 'Verbinden'

Mits u bepaalde mappen wilt synchroniseren, kiest u voor 'Selectieve Synchronisatie' en selecteert u de mappen die u wilt synchroniseren.

14

Configuratie (6)

Synchronisatie wordt gestart.

Wacht enige tijd totdat u de melding krijgt dat er succesvol is gesynchroniseerd met de lokale map (groene vink)

Handleiding stap 14
15

Configuratie (7)

Nadat u de melding krijgt dat de synchronisatie voltooid is, dient u op pijl (die naar rechts wijst) te klikken.

Vink alle mappen aan. Deze worden aangegeven met Share *sharenaam*

Handleiding stap 15
16

Gebruik (1)

Navigeer naar uw Windows Verkenner en klik op 'Nextcloud' om de inhoud te zien.

Handleiding stap 16
17

Inhoud

Hetgeen wat u in deze map plaatst, wordt ook op de 1A-server geplaatst.

Mocht u bij het plaatsen van bestanden geen internet verbinding hebben, worden de bestanden automatisch gesynchroniseerd op het moment als u weer een verbinding heeft.

18

Nextcloud Webapp

Mocht u ervoor kiezen om de Nextcloud client niet op uw Windows computer te installeren, kunt u gebruik maken van de Nextcloud Webapp. Navigeer hiervoor naar bv. https://server.domeinnaam.nl/nextcloud (exact webadres is op te vragen bij Onlinq)

Log met uw gegevens in en maak direct gebruik van Nextcloud zonder enige configuratie.