Installeer en gebruik Nextcloud voor MAC

In deze handleiding wordt beschreven hoe u Nextcloud kunt installeren, configureren en gebruiken. Deze instructie is geschreven voor een MAC computer.

Nextcloud kan worden gebruikt voor het synchroniseren tussen bestand op uw Windows PC en de 1A-server.

Nextcloud is alleen beschikbaar voor klanten met een 1A-server.

Mocht u gebruik van Nextcloud willen maken, ontvangen wij graag op voorhand een bevestiging hiervan zodat wij de rechten op uw server kunnen activeren.

Benodigdheden

• MAC-pc
  • Internetverbinding
  • Gebruikersnaam
  • Wachtwoord
  • Server adres, bijvoorbeeld: server.domeinnaam.nl of bedrijfsnaam.nl.alt001.com  (op te vragen bij Onlinq)

Stappen

1

Download het Nextcloud

Navigeer door middel van uw browser naar https://nextcloud.com/install

Selecteer vervolgens de optie 'Download for Desktop'

Handleiding stap 1
2

Selecteren van besturingsysteem

Bij deze stap krijgt u de vraag welk besturingssysteem gebruikt wordt. Selecteer hier: macOS 10.10+, 64 bit

Handleiding stap 2
3

Download openen

Nadat de download klaar is, open het bestand en de installatie wordt gestart.

4

Installatie Nextcloud (1)

U krijgt de melding 'Welkom bij de Nextcloud-installatiewizard'

Selecteer 'Ga door' om door te gaan.

Handleiding stap 4
5

Installatie Nextcloud (2)

Het volgende scherm geeft aan hoeveel Nextcloud van uw harde slag in beslag neemt.

Klik op 'Installeer'

Handleiding stap 5
6

Installatie Nextcloud (3)

Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord van uw MAC account in.

Klik op 'Installeer'

Handleiding stap 6
7

Installatie Nextcloud (4)

Installatie is bezig.

Handleiding stap 7
8

Installatie Nextcloud (5)

Installatie is voltooid.

Klik op 'Voltooid'

9

Launchpad openen

Open uw Launchpad om Nextcloud te openen.

Handleiding stap 9
10

Nextcloud openen

Selecteer 'Nextcloud'

Handleiding stap 10
11

Configuratie (1)

Klik op 'Aanmelden'

Handleiding stap 11
12

Configuratie (2)

Geef het serveradres op. Dit is bv. https://server.domeinnaam.nl/nextcloud

Deze informatie kunt u opvragen bij Onlinq.

Klik vervolgens op 'Next'

Handleiding stap 12
13

Configuratie (3)

Selecteer 'Verleen toegang'

Handleiding stap 13
14

Configuratie (4)

Geef uw gebruikersnaam en wachtwoord in en klik op 'Inloggen'

Deze gegevens kunt u opvragen bij Onlinq.

Handleiding stap 14
15

Configuratie (5)

In het volgende scherm krijgt u de optie om alles of bepaalde mappen te synchroniseren.

In deze instructie kiezen wij om alles te synchroniseren.

Kies vervolgens voor 'Verbinden'

Mits u bepaalde mappen wilt synchroniseren, kiest u voor 'Selectieve Synchronisatie' en selecteert u de mappen die u wilt synchroniseren.

Handleiding stap 15
16

Configuratie (6)

Synchronisatie wordt gestart.

Wacht enige tijd totdat u de melding krijgt dat er succesvol is gesynchroniseerd met de lokale map (groene vink)

Handleiding stap 16
17

Gebruik (1)

Navigeer naar uw Finder en klik op 'Nextcloud' om de inhoud te zien.

Handleiding stap 17
18

Inhoud

Hetgeen wat u in deze map plaatst, wordt ook op de 1A-server geplaatst.

Mocht u bij het plaatsen van bestanden geen internet verbinding hebben, worden de bestanden automatisch gesynchroniseerd op het moment als u weer een verbinding heeft.

19

Nextcloud Webapp

Mocht u ervoor kiezen om de Nextcloud client niet op uw Windows computer te installeren, kunt u gebruik maken van de Nextcloud Webapp. Navigeer hiervoor naar bv. https://server.domeinnaam.nl/nextcloud (exact webadres is op te vragen bij Onlinq)

Log met uw gegevens in en maak direct gebruik van Nextcloud zonder enige configuratie.