Hoe herken en voorkom je Malware op jouw computer?

Het is een nachtmerrie voor veel ondernemers. Criminelen die op slinkse wijze via mail of telefonie jouw computer infecteren met gevaarlijke Malware software om zo op verschillende manieren schade toe te brengen. Dit kan variëren van het afhandig maken van persoonsgegevens tot grote sommen geld. Uiteraard wil je dit voorkomen door jouw computer hiertegen te beschermen. Maar deze bescherming begint al bij het herkennen van Malware praktijken. In dit artikel brengen we je graag op de hoogte van de belangrijkste zaken omtrent deze schadelijke software.       

Wat is Malware? 

Malware zijn kwaadaardige programma’s die ongewenst in je computer te werk gaan als virusverspreider, spion of afstandsbediening. Binnen Malware zijn er tal van varianten zoals Spyware, waarbij mee wordt gekeken om gebruikersgegevens te achterhalen, en Ransomware die toegang tot het besturingssysteem en documenten blokkeert en daar losgeld voor vragen. 

De criminelen hierachter worden steeds slimmer en hun technieken geavanceerder. Via nepmails, social media en sms- of WhatsAppberichten proberen zij jou aan te zetten tot het invullen van informatie of het aanklikken van een link of download. Enkele recente voorbeelden zijn berichten en mails waarvan de afzender zich voordoet als jouw bank om een nieuwe betaalpas of wachtwoord aan te vragen. Bij het klikken van de link wordt er automatisch Malware op jouw computer geïnstalleerd. 

Kortom wil je ten alle tijden voorkomen dat er dit soort software op je computer terecht komt. Maar hoe voorkom en herken je nu dit soort praktijken?

Enkele tips bij het herkennen van Malware

Hoewel Malware mails en berichten tegenwoordig amper van echt te onderscheiden zijn kan een oplettend oog en wat gezond verstand al veel gevaar voorkomen. Een aantal tips om zulke berichten te herkennen:

  • Taalfouten; Veel teksten van nepmails en berichten bevatten (ver)taal- en typfouten.
  • Vreemde vormgeving; Let op onregelmatigheden zoals een oud logo of ontbreken van een handtekening. Leg desnoods een eerdere ontvangen mail ernaast om te vergelijken. 
  • Check de afzender; Controleer het e-mailadres of naam in het sms-bericht. Deze komt vaak niet overeen. Zo eindigen vrijwel alle emailadressen met hun domein of bedrijfsnaam. Bijvoorbeeld info@onlinq.nl of klantinfo@mail.rabobank.nl. Maar laat dit geen garantie zijn. Soms kan slechts een punt of letter anders zijn en is het verschil amper te zien.
  • Verdacht onderwerp of reden; Ben extra alert bij onderwerpen over bankzaken, boetes, facturen en pakketdiensten. Vooral zaken omtrent aanvragen nieuwe betaalpas of beveiligingsproblemen komen vaak voor. Bedenk dat een bank, verzekeringsmaatschappij of overheidsinstelling nooit via een e-mail of sms om persoonsgegevens of wachtwoorden opvraagt. 
  • Gevaarlijke bijlagen; Veel emailbijlagen installeren direct bij openen Malware software. Let op extensies zoals .zip .exe .js .Ink .wsf en .jar.
  • Onpersoonlijke aanhef; Als het om betaal- of bankzaken gaat dan is een onpersoonlijke aanhef zoals “Geachte klant” al snel verdacht. Dat betekent niet dat persoonlijke aanhef garantie biedt voor een veilige mail. Criminelen kunnen natuurlijk jouw gegevens al eerder op hebben gedaan.
  • Foutief rekeningnummer; Indien aanwezig controleer dan het rekeningnummer op de website van het bedrijf. Bij de meeste banken kunnen mensen niet zomaar een willekeurige naam als rekeninghouder opgeven.
  • Telefonisch contact; Geef ook telefonisch nooit jouw persoonlijke gegevens, rekeningnummers en wachtwoorden door. Bij twijfel verbreek je de verbinding en zoek je zelf het telefoonnummer van het bedrijf op. Bel nooit hetzelfde nummer terug! Vraag vervolgens of er daadwerkelijk door hun gebeld is om er zeker van te zijn dat je niet gevaar oploopt.         

Wat te doen bij Malware op je computer?

Ben je toch in de val gelopen of per ongeluk op een link geklikt? In dat geval komt een antivirusprogramma om de hoek kijken. Deze maakt een complete scan van jouw computer en verwijdert de Malware in kwestie. Commerciële antivirusscanners zoals F-Secure richten zich specifiek op het herkennen en verwijderen van bedreigingen, zoals Malware. Hoewel deze commerciële software nog altijd geen volledige garantie biedt wordt deze, in tegenstelling tot gratis en ingebouwde antivirus software, continue geoptimaliseerd waardoor de bedreiging van Malware vele malen kleiner is.      

Maak je nog enkel gebruik van gratis ingebouwde antivirusscanner? Dan raden we je aan om direct contact met ons op te nemen voor persoonlijk advies omtrent de aanschaf van software zoals F-Secure. Hiermee verklein je de kans dat ook jij straks het slachtoffer wordt van Malware.