Het belang van een optimale gebruikerservaring op jouw website

In het digitale tijdperk is de gebruikerservaring op websites van onschatbare waarde. Een naadloze en plezierige interactie met jouw online platform kan het verschil maken tussen tevreden klanten en verloren kansen. In dit artikel duiken we dieper in op het belang van gebruiksvriendelijkheid en verkennen we de impact van een slechte gebruikerservaring op bedrijven. We zullen ook de rol van een UX-designer verkennen en hoe investeren in gebruiksvriendelijk ontwerp jouw website naar nieuwe hoogten kan tillen.

Het evoluerende landschap van gebruiksvriendelijkheid

Het digitale landschap blijft zich ontwikkelen en gebruikers worden steeds veeleisender. Ze verwachten websites die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken zijn. In dit steeds veranderende landschap is het essentieel om de nieuwste trends en best practices in gebruiksvriendelijk ontwerp te volgen om relevant te blijven en concurrentievoordeel te behouden.

Enkele van deze trends en best practices omvatten zoal;

 • Mobile-First design: Gezien de toenemende mobiele gebruikstrend is het essentieel om websites te ontwerpen met de mobiele ervaring als prioriteit. Dit omvat responsief ontwerp, vloeiende navigatie en geoptimaliseerde laadtijden voor mobiele gebruikers.
 • Toegankelijkheid: Het verbeteren van de toegankelijkheid is een groeiende trend, waarbij ontwerpers zich richten op het creëren van websites die voor iedereen bruikbaar zijn, inclusief mensen met beperkingen. Dit omvat het gebruik van ARIA-labels, contrastrijke kleurenschema's en goed leesbare typografie.
 • Minimalistisch design: Eenvoudige en schone ontwerpen worden steeds populairder. Minder rommel en visuele afleiding dragen bij aan een duidelijke en gemakkelijke navigatie.
 • Dark Mode: Dark mode is populair geworden omdat het zowel energiezuinig als prettig voor de ogen is. Het aanbieden van deze optie op jouw website kan de gebruikerservaring verbeteren, vooral 's nachts.
 • Content-First benadering: Het plaatsen van waardevolle content centraal in het ontwerp helpt gebruikers snel te vinden wat ze zoeken. Dit omvat het gebruik van doelgerichte koppen, goed gestructureerde informatie en duidelijke call-to-action elementen.
 • Micro-interacties: Kleine animaties en interactieve elementen kunnen de gebruikerservaring verrijken. Ze kunnen feedback geven, gebruikers begeleiden en betrokkenheid creëren.
 • Snelle laadtijden: Snelle laadtijden zijn van cruciaal belang voor de gebruikerservaring. Het gebruik van compressie, efficiënte afbeeldingen en het minimaliseren van onnodige scripts dragen bij aan een snellere website.

De impact van een slechte gebruikerservaring

Een slechte gebruikerservaring kan rampzalige gevolgen hebben voor bedrijven. Het kan leiden tot verminderde conversies, verlies van klanten en een beschadigde reputatie. Klanten zijn bereid elders te zoeken als jouw website niet aan hun verwachtingen voldoet.

Hier volgen enkele statistieken over de gebruikerservaring die de prijs van een slechte gebruikerservaring benadrukken maar ook direct kansen laten zien om meer klanten te winnen met een beter UX-ontwerp.

 • Als de laadtijd meer dan drie seconden bedraagt, verlaat 40% van de mensen de website.
 • Mobiele gebruikers zijn vijf keer meer geneigd een site te verlaten als deze niet voor mobiel is geoptimaliseerd.
 • Volgens PriceWaterhouseCoopers zou 32% van de klanten een merk dat ze leuk vonden verlaten na slechts één slechte ervaring.
 • 39% stopt met de actie op een website als afbeeldingen niet laden of de laadtijd te traag is.
 • 90% van de gebruikers stopt met het gebruik van een app vanwege slechte prestaties.
 • Bij een slechte ervaring, zal 13% van de klanten dit aan minstens 15 mensen vertellen.
 • 91% van ontevreden klanten vertrekken gewoon zonder feedback te geven.
 • Slechts 1% van de gebruikers zegt dat e-commerce websites aan hun verwachtingen voldoen.

Deze statistieken komen voort uit een uitgebreid onderzoek uitgevoerd door Baymard Institute en laten duidelijk diverse pijnpunten in gebruikerservaring zien.  

Wat is een UX-designer en wat doen ze precies?

Een UX-designer is de architect van de gebruikerservaring. Ze analyseren, ontwerpen en optimaliseren de gebruikersstromen op een website om ervoor te zorgen dat bezoekers vlot en tevreden hun doelen kunnen bereiken.

UX-design is een iteratief proces dat begint met grondig onderzoek. We bekijken de verschillende stappen, van gebruikersonderzoek en informatiearchitectuur tot interactieontwerp en visueel ontwerp. Het doel is om een vlotte gebruikerservaring te creëren die aansluit bij de doelstellingen van jouw website.

De voordelen van een optimaal UX-design

Een ervaren UX-designer kan een aanzienlijk verschil maken voor jouw website. Het investeren in gebruiksvriendelijk ontwerp is een investering in het succes van jouw website en bedrijf. Enkele voordelen van een optimaal ontwerp:

 • Verbeterde gebruikerservaring: Het belangrijkste voordeel van UX-design is het creëren van een betere en aangenamere gebruikerservaring. Dit resulteert in tevreden gebruikers die gemakkelijker hun doelen kunnen bereiken op jouw website of in jouw app.
 • Hogere klanttevredenheid: Een verbeterde gebruikerservaring leidt tot hogere klanttevredenheid. Tevreden klanten zijn meer geneigd om loyaal te blijven aan jouw merk en positieve mond-tot-mondreclame te genereren.
 • Verhoogde conversies: Een goed doordachte UX kan leiden tot hogere conversieratio's. Dit betekent dat meer bezoekers van jouw website of app actie ondernemen, zoals een aankoop doen of zich abonneren.
 • Toename van herhalingsaankopen: Tevreden klanten zullen eerder terugkeren om opnieuw bij jouw bedrijf te kopen. Een goede UX stimuleert dus de herhalingsaankopen.
 • Minder klachten en slechte reviews: Een goede UX vermindert het aantal klachten en kans op online slechte reviews.
 • Verlaagde ondersteuningskosten: Een verbeterde UX kan leiden tot een afname van de behoefte aan klantensupport, omdat gebruikers minder vaak hulp nodig hebben bij het navigeren en gebruiken van jouw online producten.
 • Betere concurrentiepositie: Een onderscheidende en aantrekkelijke gebruikerservaring kan jouw bedrijf onderscheiden van concurrenten en een concurrentievoordeel opleveren.
 • Betere toegankelijkheid en inclusiviteit: Een sterke UX houdt rekening met de behoeften van een breed scala aan gebruikers, waaronder mensen met beperkingen, waardoor jouw producten toegankelijker en inclusiever worden.

Kortom, UX-design heeft veel voordelen, variërend van het vergroten van de klanttevredenheid tot het stimuleren van conversies en het verminderen van klachten. Het is een essentieel onderdeel van het succes van online producten en diensten.

Benieuwd wat UX voor jouw business kan betekenen?

Vele bedrijven beschouwen het ontwerp van de gebruikerservaring nog te vaak als bijzaak. Er wordt vooral gekeken naar wat, in de ogen van de ondernemer zelf, als mooi wordt beschouwd. UX-statistieken tonen echter aan dat bedrijven klanten en omzet verliezen door een slechte gebruikerservaring.

Meer weten over een optimale UX-design en wat dit voor jouw business kan betekenen? Neem contact op met onze UX expert Arno. Hij adviseert en ondersteunt je graag in het ontwikkelen van de beste gebruikerservaring voor jouw klanten.