Heb jij al een kopie van het belangrijkste binnen jouw bedrijf?

Zondag 31 maart is de dag van de back-up. Een goed moment om even stil te staan en met het mooie weer een blik te werpen over jouw digitale landschap.

Voor de meeste bedrijven is data tegenwoordig het waardevolste bezit. Een back-up of reservekopie is een kopie van deze data op een gegevensdrager. Dat kan van alles zijn, meestal een harde schijf, maar bijvoorbeeld ook een simkaart.

Wie schrijft die blijft

Aangezien back-uppen steeds belangrijker wordt is het ook belangrijk om het goed te schrijven. Taaladvies.net leert ons de volgende vervoegingen:

  • hij back-upt
  • hij back-upte 
  • hij heeft geback-upt
  • we back-uppen
  • we back-upten 
  • we hebben geback-upt

Nu we weten hoe het geschreven wordt, is het goed om even enkele technische aspecten te belichten.

Increment?

Zo maken we grofweg het verschil in een volledige back-up en een incrementele back-up, waar met een volledige back-up alle bestanden worden opgeslagen en met een incrementele back-up alleen de gewijzigde bestanden ten opzichte van de volledige back-up.
Je kunt je voorstellen dat een combinatie van bovenstaande back-upvormen de minste schrijfruimte nodig is ten opzichte van elke dag een volledige back-up te maken.

Ik heb al een archief

Back-uppen is overigens niet hetzelfde als archiveren. Het grote verschil is dat een back-up bestaat uit veranderlijke bestanden over een bepaalde periode die, hopelijk, nooit nodig zijn.
Een archief bestaat uit onveranderlijke bestanden over een lange periode die regelmatig nodig zijn en hebben vaak een wettelijk en/of juridisch doel.

Brand!

Tot slot is het belangrijk om je back-up niet op dezelfde gegevensdrager op te slaan. Immers wanneer je harde schijf kapot gaat is je back-up ook verloren. Een externe harde schijf aan je PC of Mac is weliswaar een goed begin, maar toch geen goed idee. Bij brand of waterschade zijn je gegevens alsnog verloren.

In de wolken

Tegenwoordig beschikken de meeste bedrijven over een snelle internetverbinding en kun je back-uppen ‘in de cloud’. Dit klinkt hip en dat is het ook. Gewoon een kopie van alle gegevens in een eigen gecontroleerde cloud-omgeving buiten je bedrijf. Elke dag braaf bijgewerkt en door ons bewaakt. Is dat geen geruststellend idee?

Ben je benieuwd wat Onlinq voor jou kan betekenen? Neem een kijk je op onze back-up pagina hoe je van je pc een back-up kunt maken. Wil je daarnaast advies over het back-uppen van al je bedrijfsdata? Neem dan contact met ons op.