Dag van de Domeinnaam

Wat hebben Google.com, Youtube.com en Pornhub.com met elkaar gemeen? Ze staan in jouw browser geschiedenis? Ja dat kan wel kloppen. Ze staan namelijk in de top 20 meest bezochte websites ter wereld in 2019. Daarnaast zijn het alle drie domeinnamen en vragen we er vandaag extra aandacht voor. 

Het is namelijk de Dag van de Domeinnaam. Een initiatief van de Vereniging van Registrars (VvR) om het belang van domeinnamen te benadrukken. Als ICT bedrijf hebben wij natuurlijk dagelijks te maken met domeinnamen en dus reden genoeg om hier eens wat dieper in te duiken.  

Wat is een domeinnaam?

Elke website heeft een digitaal adres, een lange cijferreeks ofwel het IP-adres. Om het voor iedereen die even snel naar YouTube of Onlinq wilt surfen te vereenvoudigen is de domeinnaam in het leven geroepen. Het domeinnaamsysteem ofwel DNS vertaalt het IP-adres naar een domeinnaam. Er zijn binnen domeinnamen twee soorten extensies; 

 • Country code top level domain (ccTLD): Verwijst naar landen zoals .nl of .be.
 • Generic top level domain (gTLD): Is generiek en verwijst niet naar een bepaald land zoals .com of .org.

Waar moet een domeinnaam aan voldoen?

De domeinnaam van jouw website mag je zelf verzinnen. Als je kiest voor een .nl domeinnaam houdt dan deze regels van SIDN in je achterhoofd:

 • Alleen letters (a-z), cijfers (0-9) en het koppelteken (-) zijn toegestaan.
 • Minimaal 2 en maximaal 63 tekens zijn toegestaan.
 • De domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.
 • Sommige domeinnamen kun je niet registreren: ftp.nl, mail.nl, nl.nl, www.nl.
 • De domeinnaam voldoet aan de specificaties uit de technische bijlage en algemene voorwaarden voor .nl-domeinnaamhouders. 

Checken of jouw gekozen domeinnaam nog beschikbaar is? Bekijk het op https://www.hostnet.nl/domeinnaam-vrij.

Wat is een goede domeinnaam?

Jaren terug had de domeinnaam nog direct een enorme invloed op hogere posities in Google ofwel SEO. Ondanks de nog vaak voorkomende misvatting dat exacte zoekwoorden in de domeinnaam garant staan voor topposities in de zoekresultaten, is dit dus absoluut niet het geval. Staar jezelf dus niet blind op het gebruik van exacte zoekwoorden in de domeinnaam.

Denk bij het verzinnen van een domeinnaam vooral aan de volgende vragen:

 • Past deze domeinnaam bij mij? Word ik er enthousiast van?
 • Laat de domeinnaam direct zien waar de website over gaat? Dekt het de lading?
 • Kan het uitgroeien tot een sterke merknaam? Of heb ik al een sterke merknaam?
 • Is het eenvoudig te communiceren en te onthouden? Lange namen en koppeltekens zorgen vaak voor verwarring. 
 • Is het erg foutgevoelig? Extra domeinnamen met typfouten kunnen verstandig zijn voor het geval een concurrent dit besluit te doen. Zoals bijv. http://monstreboard.nl/ en http://youtup.com/.
 • Richt de site zich op Nederland? Gebruik dan de .nl extensie. Leg ook .com vast voordat concurrenten er mee vandoor gaan. Gebruik enkel .com wanneer je internationaal opereert. 

Domeinnaam aanvragen?

Het creatieve proces is voorbij. Je bent eruit wat jouw domeinnaam moet worden. Vraag hem snel aan voordat die weg is. 

Wij registreren domeinnamen voor slechts € 10,- per jaar. En indien je bij ons een hostingpakket afsluit krijg je jouw domeinnaam daar zelfs gratis bij!

Neem contact op voor advies of het vastleggen van jouw domeinnaam.