Dag van de Data Privacy, onzin of heel verstandig?

Sinds 2009 is 28 januari uitgeroepen tot ‘Dag van Data Privacy’. Doel van deze dag is dat consumenten en bedrijven met elkaar de dialoog aangaan met betrekking tot beveiliging van data. Dit is cruciaal omdat steeds meer data wordt opgeslagen. 

Veel data wordt opgeslagen op servers. Van sommige weten we wellicht geeneens waar ze staan en wie er toegang toe heeft. Voor bedrijven is data een van de belangrijkste bezittingen. Het is daarom noodzakelijk om inzichtelijk te maken waar je data staat, wie er toegang toe heeft, en hoe deze wordt beveiligd. Dit is dan ook één van de redenen waarom de GDPR regelgeving in 2018 is ingevoerd. Je wilt immers niet dat je bedrijfsdata in verkeerde handen valt of op straat komt te liggen.

Tips voor het beveiligen van data

Tot slot nog een aantal tips voor bedrijven om bewuster om te gaan met data.

Tip 1: Wees bewust van de apparaten die je dagelijks gebruikt waarmee je veelal draadloos en/of via het Internet informatie uitwisselt.

  • Zet je Bluetooth uit op momenten dat je dit niet nodig hebt en voorzie al je gedeelde apparaten van een wachtwoord of een code.
  • Zorg er altijd voor dat je antivirus-programma en het besturingssysteem van je apparaat up to date zijn.
  • De webcam op je computer of laptop kan remote aangestuurd worden, zet deze daarom uit of plak hem af.
  • Klik niet zomaar vanuit een email op een link. Kopieer die link en plak deze in je browser.

Tip 2: Wees bewust van je inlognamen en wachtwoorden

  • Houd zakelijke en privé login namen en wachtwoorden gescheiden.
  • Zorg altijd voor een sterk wachtwoord, zeker voor je privé email accounts en social media. Je kunt hiervoor gebruik maken van een tool zoals Keepass.
  • Een geheugensteuntje voor je wachtwoord is handig. Maar wanneer je wachtwoord de naam van je huisdier is en deze vele malen terugkomt op je social media, gebruik dit dan niet als geheugensteuntje.

Tip 3: Als je buitenshuis of kantoor online betalingen moet verrichten, maak gebruik van mobiele internet provider en niet de Wi-Fi-hotspot of publiek internet. Deze Wi-Fi-lijn is niet versleuteld. Bovendien is een mobiele provider vele malen moeilijker te hacken dan een lokale hotspot.

Tip 4: Voor bedrijven geldt dat bijna elke regeling rondom datalekken hen verplicht om niet alleen hun eigen data te beschermen, maar ook de data van derden.

  • Zorg ervoor dat het back-upproces niet gemanipuleerd kan worden. Heb je de back-up niet via ons geregeld, neem dan gerust contact met ons op voor een goede back-up cyclus.
  • Sla de back-ups van je data op afstand op, bijvoorbeeld in de cloud of in een andere kantoorlocatie of gebouw. In geval van een natuurramp, brand of explosie, kan alle data worden hersteld vanuit de cloud of de andere locatie. Onlinq levert zowel cloud als lokale servers voor back-up.

Heb je vragen over hoe de data van jouw bedrijf optimaal beveiligd kan worden? Maak dan gerust een afspraak met één van onze automatiseringsspecialisten. We helpen je graag!